Recerca de l'ubicació de toponims de vallgorguina

Us voldria presentar un treball sobre la toponímia de Vallgorguina.
Quan va néixer l’Associació Cultural Vallgorguina, vaig començar a recollir els noms de lloc del nostre poble, parlant amb la gent gran que els coneixia i fent-ne una fitxa amb el nom, situació i les dades recollides.
Moltes d’aquestes fitxes les va fer servir el Sr. Enric García-Pey de Granollers, en el llibre “Vallgorguina recull de noms antics i moderns”, que es va publicar l’any 1999.
He seguit recollint més toponímia del nostre poble preguntant a la gent gran, i també en alguns mapes antics.
Un bon dia en Jaume Balagué, veient la quantitat de noms que tenia recollits, va proposar-me digitalitzar tota aquesta informació, fent una base de dades de les coordenades geogràfiques i un recull de fotografies.
Per poder fer tot això, el meu fill Jordi va crear un programa informàtic capaç de penjar la informació d’aquesta base de dades al núvol i transmetre-la a la pàgina web de l’Associació per posar-la a l’abast de tothom.
Amb l’ajuda d’en Jaume i de la Maria Josep Serra, la seva muller, utilitzant l’Orux Maps, l’Excel i el programa d’en Jordi com a eina, avui podem gaudir de la informació d’una bona quantitat de topònims que ja estan penjats a la nostra web i que anirem ampliant.
Les fitxes que tenia fetes m’han servit de guia i també l’esmentat llibre de l’Enric m’ha ajudat en alguns casos per la informació que ell també havia recollit. A més, he pogut afegir força més noms que acabaran de completar el mapa del poble. Puc dir que he trobat el nom de la majoria de sots, carenes i turons que hi ha a Vallgorguina, els arbres grossos, les pedres amb nom, les fonts, els forns, els camins, etc.
Espero que aquesta informació sigui un recull per a salvaguardar tots aquests noms a més de saber la seva situació geogràfica a través del GPS.

Jaume Mora Alsina


Associació Cultural Vallgorguina- Plaça de la Vila nº2 - 08471 Vallgorguina - tel: 93 867 91 62
Vés-hi