Historia

L’Associació Cultural Vallgorguina és una entitat cultural sense ànim de lucre, fundada l’any 1981, que té com a objectiu principal la recerca i difusió d’estudis relacionats amb el municipi de Vallgorguina i els seus entorns així com la recuperació de les tradicions i costums pròpies.

Les seves activitats anuals són exposicions, conferències, concerts, concursos i premis, sortides culturals i recreatives i l’edició de llibres i opuscles diversos.

Des del mateix any de la seva creació, l’any 1981, i sense interrupció, publica la revista La Vall, que és l’eina de divulgació de l’activitat de l’Associació, de la vida cultural del poble. També inclou articles de recerca i d’interès general de col·laboracions d’altres entitats i de persones del territori. La Vall forma part de l’Associació Catalana de Premsa Comarcal.

Una altra de les activitats periòdiques de l’Associació Cultural Vallgorguina és la convocatòria del Premi Mn. Narcís Saguer de Poesia, que es va fent anualment des del 1985. Durant els primers anys, el premi tenia dues modalitats, recerca i poesia. Més endavant ha quedat centrat exclusivament en la modalitat de poesia. Diverses personalitats del món de la cultura catalana han format part del Jurat d’aquest premi o han participat en els actes de lliurament com a persones convidades.

Pel que fa a la recuperació de tradicions, l’ACV ha col·laborat directament en el manteniment de l’activitat de cultura popular més antiga que es coneix a Vallgorguina, el Ball de Bastons. Els Bastoners de Vallgorguina són un dels grups més antics de Catalunya.

L’Associació compta també des de l’any 1985 amb els Gegants de Vallgorguina, en Bernat i l’Elionor, que representen els Senyors de Montclús.

Al llarg dels anys de vida de l’Associació s’ha anat formant un important arxiu documental i fotogràfic del municipi que es pot consultar lliure i gratuïtament.

Des de l’Associació s’han portat a terme treballs de restauració del dolmen de la Pedra Gentil, s’han catalogat les masies del terme municipal de Vallgorguina i s’estan fent il·lustracions d’indrets peculiars del poble. També s’ha col·laborat en la restauració de Santa Eulàlia de Tapioles.

L’ACV col·labora amb l’Ajuntament en la definició, instal·lació i catalogació de diferents eines i estris donades o cedides per persones del municipi per al nou museo, ignaugurat el 26 de novembre del l'any 2016.

"Museu del bosc i la pagesia"

Associació Cultural Vallgorguina- Plaça de la Vila nº2 - 08471 Vallgorguina - tel: 93 867 91 62
Vés-hi