Directori de topònims de l'Associació Cultural Vallgorguina

(última actualització: 2024-3-14 9:49:41)

El directori disposa d'un total de 68 altres indrets que trobaràs repartits entre aquestes pàgines:

(1)234567ÍndexInici

Altres Indrets

4107. La Resclosa Alta

Latitud: 41.64663
Longitud: 2.51478
Alçada: 225 m
Aquesta resclosa era al costat del Pont del Xeremell i servia per emmagatzemar l'aigua de la riera de Vallgorguina, per a poder regar els Horts del Carrer des de can Ramon, fins a can Mestre de Cases. Cada casa d'aquest tros de carrer tenia unes hores per poder regar a la setmana. Va ser legalitzat l'any 1913 i tenia el nom de Col·lectivitat de regants dels horts de Vallgorguina, document ACV núm. 211. Les fotografies són fetes actualment on diuen que hi havia la Resclosa, uns metres abans d'arribar al pont, ja no en queda res.

4113. La Resclosa Baixa

Latitud: -
Longitud: -
Alçada: 999 m
Era situada a la riera de Vallgorguina davant de la casa de ca l'Antonet, tocant els horts. L'aigua d'aquesta resclosa era per a regar tots els horts del carrer des de ca l'Esteve, fins a l'encreuament de la Riera de Vallgorguina, amb la riera del Riu Sec. Cada un d'aquests trossos de terra tenia unes hores a la setmana per a poder regar. Va ser legalitzada l'any 1913 i tenia el nom de Col·lectivitat de regants dels horts de Vallgorguina, document ACV núm. 211. No tenim fotografies.

4184. El Pou dels Gavaits

Latitud: -
Longitud: -
Alçada: 999 m
La toponímia popular del nostre poble conserva dos noms d'uns pous que en la Guerra del Francès any 1808, es diu que s'hi havia tirat soldats: "francès que s'agafava anava a parar al pou". Un estava situat a can Plana, abans de la Carena de la Pera, actualment desaparegut i l'altre estava situat a can Pradell de la Serra, a pocs metres de la font. El nostre poble també va patir els estralls de la guerra del francès, ja que molt a prop hi va haver batalles importants com la de Llinars i Hostalric. Tropes comandades pel coronel Milans eren a Vallgorguina i entre uns i altres, la població era la que patia les seves conseqüències, per això no és d'estranyar la quimera que es tenia contra els gavatxos. El camí de Vallgorguina va ser aprofitat per tropes franceses per anar cap a marina i entre els sometents i les tropes de Milans els miraven de barrar el pas; a Collsacreu hi va haver una batalla destacada on van perdre la vida diferents soldats. Al llarg d'aquells anys, Vallgorguina també va ser un refugi de molts catalans, especialment dels pobles del nostre entorn que fugien a causa del conflicte. Un fet que cal remarcar, que encara que no sigui del nostre poble, és la destrucció del pont de la Tordera "el Pont Trencat l'any 1811"". També coneixem a prop del Gual de can Vilar, un sot conegut amb el nom del Sot dels Gavatxos, perquè hi va haver un enfrontament que n'hi va morir més d'un. Per acabar una narració força curiosa: Es diu que una trementinàire, dona que baixava dels Pirineus a vendre trementina, es va quedar a dinar a can Pradell de la Serra, i quan van dir-li que l'aigua de la sopa que s'estava menjant l'havien tret del pou dels Gavaits, agafà un fort mal de ventre i hagué de sortir a correcuita per treure el que tenia a dins; i és que la bona dona coneixia bé la llegenda.

4197. El Pou de la Inquisició

Latitud: -
Longitud: -
Alçada: 999 m
Diuen que estaven a Arenys de Mar i Vilalba Sasserra, però també ens han explicat que a la casa de la Rectoria Vella hi ha un pou amb aquest nom. Era a dins la casa i que en el pou hi havia uns enreixats de ferro per on feien caure les persones que no seguien les normes de la Inquisició. Els de Vilalba Sasserra i Arenys de Mar en comptes de ferros diuen que hi havia uns ganivets. No tenim fotografies.

4209. La Mina Mena

Latitud: 41.64577
Longitud: 2.4924
Alçada: 289 m
Aquesta mina és situada entremig del Sot de can Sumana i la Drecera de can Pradell de la Serra. Des d'aquesta casa baixarem per la Drecera uns 170 metres fins al Suro del Afusellat i tot seguit surt un camí a la dreta que seguirem fins a trobar unes cintes que delimiten aquest pou que veurem a sota el camí. Baixarem fins al seu costat i dins el pou, hi surt una mina. S'ha trobat molt poca documentació d'aquesta mina, i la que hi ha diu que n'extreien coure no sabem a quina època, però devia ser en poques quantitats. No gaire lluny del pou, hi ha uns pilons de la pedra que n'havien extret i es pot veure una mica verda del color del coure. En Francesc Carreres i Candi en fa referència a la Geografia General de Catalunya, i el Sr. Ricard Pascual i Guasch quan van fer l'informe de l'excavació del Puig Castell, també en parla. Prop de la Font d'en Nel, hi havia una mina ara tapada, que diuen que connectava amb aquest pou.

4222. La Sínia d'en Paituví

Latitud: 41.65079
Longitud: 2.51165
Alçada: 225 m
El nom primitiu d'aquesta Sínia era, Sínia Paituvi, ja que era propietat d'aquest senyor. És darrere les cases del carrer la Nória i sota el camí que va al Veïnat de la Poca Farina. A l'altre costat de la riera hi ha can Cinto. Aquesta sínia i després pou amb motor elèctric era per a regar les terres que hi havia al seu entorn i que ara ja no són conreades, i una bona part actualment són abandonades o amb cases de nova construcció. Quan era sínia, hi havia un animal que treia l'aigua donant voltes al pou, però aquí no es coneix cap bassa. Aquestes terres després van ser conegudes amb el nom del Pla de la Nória, o la Nória de l'Esteve Travesa nom castellanitzat d'aquestes construccions per treure aigua. Actualment, aquesta barraca està en força mal estat.

4227. La Sínia de can Palomer

Latitud: 41.65285
Longitud: 2.5123
Alçada: 242 m
Aquesta sínia és situada al costat de ponent de la masia de can Palomer, a prop del torrent del Riu Sec. Era per a regar els camps que tenien la casa en aquesta banda obaga. A dins la barraca hi ha el pou i quan no hi havia corrent elèctric al poble, un animal anava donant voltes al pou i feia anar un mecanisme d'uns pots que treien aigua i l'abocaven en una pica des d'on anava al safareig que hi ha al costat, i quedava emmagatzemada per a poder regar les terres. Actualment, la teulada d'aquesta barraca és mig ensorrada.

4254. La Resclosa de can Puigdemir

Latitud: 41.6493
Longitud: 2.50382
Alçada: 206 m
Aquesta resclosa, era al mig de la Riera de Vallgorguina, uns metres més avall d'on actualment hi ha l'entrada de la urbanització de can Puigdemir. Era construïda de pedra encimentada i formava un salt d'uns 2,50 metres d'alçada. Del costat esquerre de la resclosa, a la banda de la carretera, hi sortia un rec, que portava l'aigua a una bassa situada al mig de la Quintana de can Puigdemir per a poder regar una part de les terres. Per la informació que hem recollit, va desaparèixer entre els anys 1966-67, que hi va haver una rierada i l'aigua va començar a descalçar les parets de pedra que l'aguantaven i s'ho va emportar tot. Des de llavors la riera va quedar plana. Segons sembla, cap a l'any 1905, es van fer les parets de pedra d'aquesta resclosa i es va aprofitar moltes pedres de la casa o forn que hi havia al Pla del Forn. Generalment, les rescloses es construïen clavant pals al mig de la riera que eren omplerts amb branques d'arbres. Això feia que la sorra de la riera quedés retinguda i d'aquesta manera la riera pujava de nivell i llavors per un rec al costat s'aconduïa l'aigua a una bassa per a rega. Les rescloses van començar a desaparèixer l'any 1925 quan l'electricitat va arribar al poble i es van construir pous amb motors per a regar. El salt d'aigua que feia aquesta resclosa a l'estiu era aprofitat per la gent per a banyar-se en el seu gorg.

4267. La Mina del Rocar

Latitud: 41.63565
Longitud: 2.4918
Alçada: 452 m
Aquesta mina és a pocs metres d'on es van trobar les restes de ceràmica de l'època del bronze l'any 1983. És a uns 80 metres del cim en direcció a Vallgorguina, pel mig del bosc, hi baixa un petit corriol. Actualment, l'esplanada i la boca de la mina és ben net i es pot veure bé. L'any 1983 ens varen explicar unes històries d'aquesta mina i vam voler entrar-hi, però la boca estava molt tapada de pedres i vam demanar al Sr. Joaquim Barri Martori que era el procurador de can Valls de poder treure aquestes pedres amb una màquina que en aquell moment netejava camins. Així es va fer, però no hi vam poder entrar, perquè estava molt esllavissat. Ens van contar que a dins la mina hi havien falsificat moneda i que pujaven des d'Arenys de Mar amb matxos carregats per treballar-hi. Hi havia entrat gent i deien que hi havia una gran sala amb una taula i uns bancs de pedra i un porro al mig. Diuen que una vegada un home va arrencar una estepa i va quedar un forat per on si podia veure un home dins la mina que en aquell moment va fer un rot. Son tot llegendes?

4284. La Resclosa de cal Soquer

Latitud: 41.65045
Longitud: 2.49603
Alçada: 195 m
Aquesta resclosa és situada a la Riera de Vallgorguina, al mateixa recta de l'Església Vella. És feta de pedres i antigament quan no hi havia el Pont d'en Pradell, era un dels camins per on passava la gent per anar a l'església, ja que des de la Carretera hi havia un camí que passava per aquest gual-resclosa. Des de la resclosa, es regaven diferents camps de la casa de cal Soquer, que hi ha entre la riera i la carretera. A pocs metres de la resclosa hi havia la Font de la Teula, que recollia l'aigua d'un naixement que venia dels camps de la Rectoria. Actualment, en Joan Salicrú l'ha tornat a recuperar.

ALTRES INDRETS. Vés a la pàgina...

(1)234567ÍndexInici