Premi literari
 
   
 
 
Història del Premi “Mn. Narcís Saguer”
El Premi Mn. Narcís Saguer de Poesia el convoquen l’Associació Cultural Vallgorguina i l’Ajuntament. La seva primera convocatòria va tenir lloc l’any 1985. El Premi va néixer en homenatge al qui va ser rector de la parròquia de Sant Andreu de Vallgorguina des de l’any 1932 fins a l’inici de la guerra civil, en què va haver de marxar.

Mossèn Narcís Saguer va aconseguir en pocs anys reunir, a través de la cultura, els dos bàndols de la població de Vallgorguina. Fundà la Biblioteca Popular i la Sala Germanor, per on hi passaren molts conferenciants, historiadors i grups de teatre. També organitzà el cor infantil Flama i un grup de teatre de nois i noies. Els cursos de llengua catalana i les excursions que va organitzar són recordats amb molt d’afecte per tota la població. El seu catalanisme militant el va portar a ser un represaliat del franquisme.

El Premi, plantejat en un principi com a premi literari, prosa i poesia, va ampliar-se,al cap de pocs anys, per a treballs de recerca històrica. A partir de 2002, degut a la manca de treballs de recerca presentats, es va limitar a treballs de poesia.

Al llarg de les diferents convocatòries, han format part del Jurat: Mn. Martí Amagat, Raimon Arola, Sílvia Aymerich, Josep Barberà, Martí Boada, Miquel Coll i Alentorn, Margarida Costabella, Maria Elvira Silleras, Maria S. Farell, Anna García Garay, Josep M. Gavín, Joaquim Gras Quera, Rosa Victòria Gras, Oriol Izquierdo, Jordi Julià, Albert Manent, Joan Margarit, Ricard Mirabete, Miquel Lluís Muntané, Mn. Josep M. Nicolau, Ricard Pascual, M. Àngels Piera, Víctor Revilla, Mn. Pere Ribot, Josep Anton Soldevila, Alícia Tello, Joan Triadú, Mireia Vidal.

L’acte de lliurament del Premi s’ha consolidat com una manifestació cultural significativa al municipi, amb la presència de personalitats destacades pel seu bagatge i reconeixement social, que hi han intervingut, amb conferències sobre temes culturals i d’actualitat. Entre els quals: Josep M. Ainaud de Lasarte, Agustí Barrera, Jordi Bilbeny, Concepció Carreras, Lola Casas, Manuel Cuyàs, Carles Duarte, Pep Duran, Patrícia Gabancho, Arcadi Oliveras, Perejaume, Antoni Pladevall, Jordi Porta Ribalta, Eduard Pugiventós, Ignasi Riera, Pep Riera, Salvador Riera, Jordi Sarsanedes, Eloi Vila, Vicenç Villatoro, i Joaquim Xicoi.

 
 
  Associació Cultural Vallgorguina- Plaça de la Vila nº2 - 08471 Vallgorguina - tel: 93 867 91 62 - acv.vallgorguina@gmail.com